Utvalt Foto

Tips
Canon har släppt en digital systemkamera med fullstor sensor (24X36), Canon 5D. Med tanke på hur fantastisk Canon 20D är, bör den nya kameran nå oanade höjder! Och den analoga Canon 5 med sin ögonstyrda autofokus... den söker sin överman...Ni hittar mer info på www.canon.se
Uppdateringar på JB Fotos hemsida
Datum Vad
2009-02-21 Tycker Ni Photoshop är svårt att lära sig? Gå till Fotolänkar - Photoshop och klicka på "Moderskeppet". Där finns bland många goda tips även en gratis tre timmars grundkurs i Photoshop. Denna kurs ger Er grunderna på ett trevligt sätt. Kan kanske ge Er den start Ni behöver. Photoshop är inte enkelt, men sätter heller inte gränser för vad som går att göra... Spärren är nog snarare de egna idéerna och bristen på kunskap om hur man gör. Och i det senare fallet kan Moderskeppet hjälpa till.
2008-11-30 Äntligen igen - nytt Månadens Foto inlagt. Denna gång en katt som funnit sin rätta plats, utanför Himmelsbergas Café. Var annars är man säker på att få ett fat mjölk? Som den uppmärksamme noterar har Månadens Foto bytt namn till Utvalt Foto.
2008-07-28 Brister i sök-funktionen rättade. Nu hoppas jag det fungerar som man tror det skall...
2008-07-28 Sidan Kontakt har ändrats pga att jag inte älskar skräpmail...
2008-03-22 Sidan Fotolänkar har nu kompletterats med en länk till gratis program, filter mm för fotografer och andra bildintresserade. Ni hittar den under rubriken "Photoshop". "Photo Freeware" heter länken.
2008-03-22 Sidan Kontakt har rättats till. Ett snöpligt fel har gjort att den som kontaktat mig via den sidan har möts av ett felmeddelande trots att allt var rätt... Så bara lugn, Er E-post har kommit fram såvitt Ni fyllde i formuläret rätt. Och gjorde Ni inte det fick Ni fel besked och inte den hjälp Ni skulle fått. Men även detta är nu korrigerat...
2007-08-28 Budapest - denna vackra och i augusti varma stad hittar Ni foton från här. Bl a från firandet av en av landets tre nationaldagar...
2007-06-25 Äntligen - ett nytt Månadens Foto inlagt. Den här gången ett djur man kan träffa på under sin cykeltur i Hansta Naturreservat norr om Stockholm. De tycks vanligare här än på Skottlands hedar...
2007-05-19
Fotolänkar utökade med en länk till fotografen Henri Cartier-Bresson som skam till sägandes har saknats i samlingen. Ni hittar honom under rubriken Fotografer - var annars?
2007-05-19
Ny söktjänst inlagd. Bytt från Picosearch till Googles lokala söktjänst för sajter. Pröva den gärna. Tror inte Ni blir besvikna. Ni hittar den här.

2007-04-21

Gillar Ni whisky? Bra! Då hittar Ni massor om denna goda dryck hos Malt Maniacs vars länk Ni hittar på Övrigt under rubriken Matlagning. Där finns det mesta om livets vatten, de kan säkert ha missat något men i princip verkar det vara som så att saknas det där - finns det?

2006-10-07
Humorsajten Kvikmynd.is har fått en länk på Övrigt. Sajten publicerar en del dråpliga videor, viss varning för känsliga personer dock. Sajten är isländsk varför språket inte är det lättaste, men själva videorna är ofta på annat språk. Och det är inte alltid ord behövs...
2006-10-01
Nytt Månadens Foto. Denna gång från Öland, lite pumpor mm till salu på ett bord vid Gråborg. Motivet passar väl bra så här runt tiden för Ölands Skördefest, eller hur? Första sidan innehåller också en länk till föregående Månadens Foto.
2006-10-01
Fotografier har utökats med foton från Riga och Tallinn. Två städer väl värda ett besök. Gillar Ni gamla medeltida städer med ringmur runt rekommenderas Tallinn. Är Spa-behandingar Er dröm föreslår jag Jormala utanför Riga.
2006-09-23 Sajten rensad från gammal kod i samband med byte av mätmetod (besöksstatistik).
2006-07-07 Sajtkartan är nu klar. Byggs givetvis ut efter hand sajten växer.
2006-07-07 Har lagt till en felsida (för koderna 404 och 500). Förhoppningsvis skall Ni aldrig behöva se den, men skulle olyckan vara framme ger den Er möjlighet att komma tillbaka till sajten eller till min söksida. Det finns även en möjlighet att berätta för mig vad det var som fick Er att hamna på den.
2006-07-06 Logotypen längst upp till vänster ändrad till att visa Leica M3 till vänster och Canon 20D till höger. Eller mao den kamera jag började fotografera på allvar med och den nuvarande modellen.
2006-07-06 Ändrat söksidan till att endast använda Picosearch då jag själv kan styra indexeringen av sajten. Mao skall Ni nu kunna söka på hela sajten.
2006-07-06 Första sidan kompletterad med en bildräknare - så Ni vet hur många fotografier Ni kan njuta av (eller förfasas över).
2006-07-05 Övrigt uppdaterad med en länk för bibliofiler (Oak Knoll)
2006-07-04 Lagt till Picosearch till söksidan då Google inte hunnit indexera om sajten än. Givetvis ligger Google kvar. Kom gärna med synpunkter på vilken som fungerar bäst.
2006-07-02 "Sök" nu ordnat med hjälp av det alltid lika förträffliga Google. Söker bara på sajten. Vill Ni hellre söka på Internet i övrigt (hemska tanke) förmodar jag att Ni redan har Er uppsätning verktyg i ordning. Har Ni prövat att installera Googles verktygsfält? Helt suveränt! I Internet Explorer 7.0 (för näravarande i beta 3 stadiet) finns det som val av verktygsfält redan från början. Japp, Ni läste rätt, Microsoft släpper in annat än MSN... anpassning till verkligheten? Och de börjar med flikar i browsern, det är aldrig för sent att vakna... Den skarpa versionen av IE 7.0 skall komma senare i år när Vista släpps. Kan vara lika bra att vänta med att installera IE 7.0 till dess, men vill Ni läsa om vad som kommer finns Microsofts IE sida här.
2006-07-02 Äntligen... skulle man kunna utbrista. Nu har jag fått ordning på tekniken och det återstår bara en del småsaker att ordna. "Sök" och Sajtkarta" närmare bestämt som inte fungerar just nu. Och sedan naturligtvis att hålla sajten uppdaterad, men det var ju bl a syftet med miljöbytet... Har Ni synpunkter på det nya utseendet är jag tacksam om jag får ta del av dessa. Liksom om det är något Ni saknar. Slutligen ett Tack till alla tålmodiga som troget besökt min sajt under mellantiden!
2005-10-29 Övrigt har en länk till Tidningsbutiken lagts in (se under rubriken Blandat material).
2005-10-09 Teknikskifte påbörjat, dvs denna sajt flyttas till en CSS-miljö istället för nuvarande ram-miljö. I slutändan är meningen att det skall bli bättre för mina besökare samtidigt som det blir enklare för mig att uppdatera och underhålla sajten. Det hela kommer dock att ta en hel del tid i anspråk varför nuvarande "ramsajt" kommer att ligga uppe tills bytet är klart. Allt byts mao på en gång. Om inte annat kommer Ni att märka när bytet är gjort genom den ändrade designen av sajten. Hoppas Ni skall gilla den. Synpunkter tas gärna emot i sinom tid. Sjävfallet kommer det en rad på denna uppdateringssida när bytet är gjort om Ni skulle missa designbytet...
2005-08-14 Ny månadens bild inlagd. Se vem som hälsar Er välkommen till Tullgarns Slott...
2005-08-14 Intresserad av nyheter runt Photoshop? Besök då gärna Photoshop News. Där hittar Ni förutom de nyheter Ni förväntar Er även en hel del användbara länkar till andra sajter om Photoshop och Digital Fotografering. Ni hittar sajten på sidan Fotolänkar under rubriken Photoshop.
2005-07-27 Pollenprognos, nog så intressant så här års? Har korrigerat och samtidigt flyttat länken från rubriken Blandat till rubriken Resor. Känns som ett mer sannolikt ställe att leta efter denna typ av information. Ni hittar rubrikerna ifråga på sidan Övrigt.
2005-07-04 Ny månadens bild inlagd.
2005-07-04 Söker Ni efter en resa? Varför inte prova Luftgrop som byggt upp en databas och fungerar som en sökmotor för resor. Ni hittar länken under rubriken Resor på Övrigt.
2005-06-11 Behöver Ni hjälp att fylla i sökvillkoren när Ni använder Google? Denna eminenta sökmotor har många möjligheter, en del kanske är okända? Pröva då Soople som Ni hittar som bildlänk eller under rubriken sökverktyg, båda på sidan Data.
2005-06-11 Undrar Ni vad det är för märkligt program som startat när Ni slog på datorn? Slå upp det i Process Library innan Ni tar bort det. Kanske behövs det trots allt... Ni hittar länken till denna förteckning under rubriken Windows på Data.
2005-06-11 Ny månadens bild inlagd.
2005-05-15 Uppdaterat länken till Interaktiv stadskarta över Barcelona (se Barcelona - Länkar) då den blivit bytt.
2005-03-13 Yann Arthus-Bertrand, namnet på denne franske fotograf kanske inte säger Er så mycket. Men var Ni i Stockholm och såg utomhus-utställningen "Jorden från ovan" i Berzelii Park vet Ni att det är fantastiska bilder han tar. De finns på hans ambitiösa hemsida som Ni finner under rubriken Fotografer på Fotolänkar.
2005-03-13 Gillar ni historia? Då har Ni säkert inte missat att läsa något av Peter Englunds verk. Ni hittar länken till hans hemsida under rubriken Historia på Övrigt. Där finns även en del av hans texter att läsa, kanske någon Ni inte sett tidigare?
2005-03-13 Photoshop lär man sig aldrig att behärska till fullo, det finns alltid något mer att lära. Ta en titt under rubriken Photoshop på Fotolänkar. Där har jag idag lagt in en länk till Photoshop 101, men där finns mer...
2005-03-06 Ny månadens bild inlagd. Länk till föregående bilder finns också för de som missade dem.
2004-11-21 För de som är extra intresserade av Leicakameror och gärna skulle vilja köpa en finns nu en länk till Leica Store. Ni hittar den under fotoföretag på Fotolänkar. Arbetet med home-knappar (se 20041115) är nu klart för Barcelona, Irland, Skottland och England.
2004-11-15 Påbörjat arbete med att förse tumnagelsidorna med en "home" knapp. Se Rambla som exempel på vad jag menar. När detta arbete är slutfört vet jag inte i dagsläget. Återkommer på denna sida med information i sinom tid.
2004-11-14 Övrigt har uppdaterats. Populär Historia har lagts till under rubriken "Historia". En utmärkt och prisbelönad tidskrift!
2004-11-07 Övrigt har uppdaterats. Rubriken "Böcker och Prisagenter" har lagts till. Prisagenterna är flyttade från "Blandat material", men för oss som tycker om böcker har en del trevliga länkar lagts till. Se efter själv så får Ni se att där finns lite matnyttigt, både för de som söker efter nya och för de som söker efter äldre böcker.
2004-11-06 Ny månadens bild inlagd. Länk till föregående bild finns också för de som missade den.
2004-10-24 Vinguiden har lagts till Övrigt, se under Matlagning. Om inte annat finns här tips om hur man får bort rödvinsfläckar från textilier...
2004-10-18 Övrigt har fått en ny länk, denna gång till ICA. Se under Matlagning.
2004-10-17 Barcelona kompletterad med tjurfäktningsbilder. Tyvärr kan Ni inte längre se tjurfäktning på plats i Barcelona då man nu har upphört med detta. Generellt sett är man inte lika förtjust i tjurfäktning i Katalonien som i Spanien. Bilderna här är från år 2000 vid ett besök på den moriska arenan som är en av två i Barcelona. Den andra har länge använts för rockkonserter och liknande. Vad den arena jag besökte används till nu vet jag inte, men Ferdinand har i alla fall fått fler vänner att leka med under sin korkek!
2004-10-10 Första sidan något omgjord. Månadens bild införd. Här tänkte jag visa upp en bild som jag gillar speciellt just nu. Trots rubriken kan bilden vara tagen när som helst på året. Debutbilden fotograferad på Öland i september 2004 under en tjänsteresa dit. Jodå, den är tagen på kvällen efter arbetstidens slut. Och vattnet var inte varmt... Det är tänkbart att jag byter bild lite oftare än en gång per månad, det återstår att se. Länkar till tidigare "Månadens bild" kommer att finnas om Ni skulle missa någon.
2004-10-09 Idag var turen kommen till Fotolänkar att genomgå samma typ av uppfräschning som Data och Övrigt har genomgått. Och liksom i de fallen har vissa länkar tagits bort och andra lagts till.
2004-10-03 Nu har Övrigt genomgått samma uppfräschning som Data. Även här har några länkar tillkommit och andra tagits bort.
2004-10-03 Omkodningen av Data är klar. Några nya länkar har också lagts till. Och så har jag tagit bort några länkar som inte längre fungerade.
2004-10-02 Adressen www.jbfoto.se fungerar nu fullt ut.
2004-10-02 Bytet av webbhotell är klart! Viss omkodning av sajten fortsätter.
2004-09-27 Bytet av bakgrundsfärg (se 2004-09-26) klart.
2004-09-26 Viss omkodning av sajten påbörjad. Framförallt byter jag ut den vita bakgrunden bakom fotografierna mot samma ljusgrå bakgrund som på denna sida. Dels tror jag det är vänligare mot ögona, dels blir sajten lite enhetligare (snyggare?). Vidare kommer jag att se över hur länkningen från min sajt är gjord. Detta för att underlätta uppdateringen av berörda sidor på sajten.
2004-09-25 jbfoto.nu kommer snart även att nås på adressen www.jbfoto.se! Innehållet blir detsamma. Tillägget gjort för att tillfredsställa även mina svenska besökare. Sidan bör vara nåbar på .se adressen fr o m 27/9, eventuellt tidigare.
2004-09-25 jbfoto.nu byter Webbhotell och servermiljö! Byte sker till en Windows-server från en Linux-server. Detta för att förenkla underhållet av sajten. Någon större påverkan för Er som besökare blir det inte i dagsläget. I förlängningen ger det mig dock bättre möjligheter att göra en bättre hemsida. Inte pga av att Linux är en dålig servermiljö, det finns pluspoänger med den, utan för att mina kunskaper om Windowsmiljön är större. Bytet av webbhotell skall inte innebära någon försämring av laddningstiden av sidorna, utan rakt tvärtom. Skulle Ni tycka att det går långsammare än tidigare, vänligen skicka ett mail till mig så skall jag se efter vad det kan bero på.
2004-07-05 Övrigt väderprognosen för Sverige ändrad till SMHI (tidigare TV4). Se under "Resor".
2004-05-20 Övrigt uppdaterad med en länk till en pollenprognos, nog så aktuellt så här års. Så vill Ni veta när det är dags att börja nysa - titta under rubriken Resor på Övrigt.
2004-03-07 Data uppdaterad med tre länkar till program för bl a hårddiskövervakning, filräddning samt vad gör Windows Register egentligen? Vidare med en länk för de som vill veta vad Google håller på att utveckla åt oss Googlefans. Se under "Sökverktyg" där även länken till Googles nyhetsgrupper är rättad.
2004-02-28 Omröstningen avslutad. Uppdaterat länkarna till SnapFiles som bytt namn från det olycksbådande namnet WebAttack...
2003-10-04 Fotolänkar kompletterad med en länk till Adobe. De lanserar nu Photoshop CS (8.0) som är en ny version av Photoshop. Engelsk version släpps i slutet av november, svensk version kommer i februari 2004.
2003-09-26 Information om att JB Foto använder cookies inlagt.
2003-09-20 Data försedd med en ny avdelning, Datasäkerhet. Här kan ni testa säkerheten på Er webbläsare, virusskydd samt brandvägg. Vidare har en länk till Page Defrag lagts in - defragmentera även systemfilerna i Windows NT baserade operativsystem. Fel rubrik på länken till Cnet Reviews korrigerad.
2003-09-20 Fotolänkar uppdaterad med länkar till Galleri Kontrast, ett fotogalleri i Stockholm (farligt nära Akkurat...) vidare till en sida med information om vad som händer för stunden, Fotoinfo.just.nu, samt slutligen till en svensk bildbyrå - Pix Gallery.
2003-09-20 Övrigt uppdaterad med länk till Atom Films, en filmsite med en massa korta filmer av alla de slag.
2003-09-15 Viss fellänkning i de två nya bildvisningarna Skånes Djurpark resp Lodjur korrigerade. Nu kommer man till Gallery som tänkt var när man trycker på Home-länken vid ett enskilt foto.
2003-08-30 Fotolänkar uppdaterad med Ansel Adams och Arnold Newman.
2003-08-30 Tips! uppdaterad med information/länkar om/till Arnold Newman, Louisiana, Cyperphoto och Pricerunner.
2003-08-29 Valmöjligheterna i omröstningen utökad till att omfatta även Lodjur.
2003-08-29 Mätning av hur många som går till Gallery från startsidan inlagd.
2003-08-29 Bilden på första sidan utbytt.
2003-08-29 Gallery uppdaterad med 2 nya bildvisningar - Skånes Djurpark resp Lodjur.
2003-08-27 Mätning av hur många som går till omröstningen från startsidan inlagd. Vill Ni se vad man röstat på? Gå till omröstningen och tryck på "visa statistik". Rösta gärna när Ni ändå är där - men titta igenom siten först...
2003-08-16 Länkar till omröstningen inlagd på berörda sidor
2003-08-12 Ny omröstning inlagd ("Vilken del av hemsidan gillar Ni bäst?")
2003-08-12 Emailadresser borttagna från sidan ("Tyck till"). Nu finns alla adresser endast under rubriken "Email".
2003-08-12 Denna uppdateringssida inlagd.