Utvalt Foto

Tips
Canon har släppt en digital systemkamera med fullstor sensor (24X36), Canon 5D. Med tanke på hur fantastisk Canon 20D är, bör den nya kameran nå oanade höjder! Och den analoga Canon 5 med sin ögonstyrda autofokus... den söker sin överman...Ni hittar mer info på www.canon.se
En stad att njuta av, vem längtar inte hit? Vi som har haft lyckan att ha varit där längtar
redan tillbaka... På dessa sidor hittar ni mina fotografier från Kataloniens huvudstad och lite information om staden och några av dess utsmyckare. Allt för att ytterligare inspirera...

Språket är katalanska i första hand. I andra hand spanska. Engelska fungerar bra i de flesta fall, men utgå inte från att alla kan det. Men Ni behöver inte läsa spanska innan Ni reser hit, med lite god vilja och kreativitet löses alla språkproblem av de vänliga människorna här.

Priserna är låga för oss svenskar.

Maten är god, med havets närhet är fisk vanligt, och drycken utmärkt. Pröva gärna Cava tillsammans med Tapas på en liten bar eller uteservering.

Barcelona - en stad väl värd att besöka till fots. Här finns mycket att se varför bra skor rekommenderas. Barri Gòtic (Gamla staden) med sitt virrvarr av gränder och butiker ligger centralt. Det är även ett bra område att bo i, bra hotell till överkomliga priser. La Rambla, denna inte helt okända aveny, går längs ena kanten av Barri Gòtic. Till Poble Espanyol och Jardins Mossen kan det dock vara idé att ta den blå turistbussen då de båda ligger på Montjuïc, dessutom i varsin ända av berget.... I övrigt bjuder jag här på lite blandade bilder över staden. Titta, njut och längta!

Joan Miró Vem har inte fascinerats av denna konstnär? Åtminstone gör han mig glad. Född i Barcelona 1893, död 1983. Begravd på kyrkogården på Montjuïc, samma berg i Barcelona som nu hyser Fundació Joan Miró. Väl värt ett besök. På dessa sidor hittar Ni mina bilder av Mirós konst i Barcelona. För de som vill veta mer om Miró och framförallt se mer av hans konst, pröva dessa länkar.

Barcelona utan Gaudí? En omöjlighet, tänk Er Venedig utan vatten... Staden vore inte den den är utan denna arkitekt. Född 1852 och utbildad till smed kom Antoni Gaudí i Cornet att bli den katalanska modernismens främste företrädare. Av sin samtid betraktad som smått tokig, vilket väl var ett utslag av avundsjuka från nu bortglömda kollegor. Med stöd från sin mecenat greve Eusebi Güell ritade han bl a Palau Güell och det på Unesco:s Världsarvslista upptagna Parc Güell. Vidare av Gaudís hand; Casa Milà (stenbrottet i folkmun), Casa Battló (ett hus i form av Sankt Göran och draken!) och det som alla känner till: Sagrada Família. Kyrkan som "aldrig blir klar" och som är Barcelonas främsta symbol. Påbörjad 1883 blev den Gaudis livsverk. Från 1914 arbetade han endast med denna, tiggde ihop pengar och sov i byggbråten. 1926 blev han överkörd av en spårvagn och dog. Fortfarande bygger man på kyrkan, undrar vad Barcelona skall göra om den blir klar? Ännu har ingen arkitekt vågat ta upp Gaudís kastade handske... Här hittar Ni mina bilder av Gaudis verk i Barcelona. Vill Ni veta mer hittar Ni lite att börja med här.

Back

Barcelona - text